We Are Primary One

We're ready for orientation, bring it on!

Daddy's last chance to dukung anak. He's more emotional I think. :)

To be used forever!

Text and exercise books, nyaris siap dibalut.

Planner/Calendar for 2011 school year.

Not officially yet, coz that's gonna happen on Monday ni, but it feels like it's today sebab dah orientasi and siap kena buat assessment test bagai. No, Umaira didn't cry at all (or just yet). No, she wasn't running to me whenever she feels insecure in class. No, she didn't look lost at all! Don't know why I was expecting the "worse", so Alhamdulillah sesangat she was a-okay! But sedetik tadi rasa sebak, when the HM announced the kids need to line-up according to their class (she's in 1 Setia) and the teacher will walk them to class for the assessment. Satu, I thought I'd be the one walking her to class and dua, WHAT TEST lah?? Rupa2nya they want to see which kids need extra attention, kot takleh baca lagi etc... Oh, okay. I think she did okay coz she wasn't pulled out of the class.

Yang kurang bestnya, none of her kindy mates are in her class. Me and Zieda, Alia Alyssa's mom were quite disappointed, but the good side of it their classes are nearby and they are going back with Aunty Carol sesama.

Pictures from school today are up on FB http://www.facebook.com/album.php?aid=265533&id=548779721&l=2956084ca3. Check it out!

What to Do? What to Do?

Disebabkan the Malaysian football team menang besau last nite in Jakarta for the second (heh?) final of the Suzuki Cup, our beloved PM announce esok cuti. Rasanya dah lama gila Malaysia tak cuti mengejut2 macam ni. Dulu ada lah jugak, masa menang badminton then esoknya cuti bagai. Baguslah jugak tomorrow is public holiday, then I dont need to burn my AL. Was planning to take half day pun coz Umaira's orientation is tomorrow morning. Can't wait! Nak tahu dia masuk Darjah 1 apakah? Kiasu sama sebab I havent written anything on her books. But Daddy beat me to her names, siap tempah chop with her name bagai! Bagus! Bab tu Daddy memang cekap, I love u lah!
Another thing to celebrate today is... Mummy's meeting my old buddies from sekolah menengah dulu haaa. One I have met this time last year, she's moved to Sri Lanka to teach and live with hubby yang rupa2nya orang London ya. We used to have sleepovers every week when we were close. Rasanya Papa dah tak larat2 nak berulang from TTDI to Dsara Jaya tu. And another friend who is now a tauke ladang kambing u ols! Senang Mummy nak buat aqiqah lepas ni dah tahu mana nak cari punca. Betul tak my fwen??? *hint baik punya*
Yang syioknya the tauke ladang tu I haven't met since I last left SMP Sri Aman, yang duduk Sri Lanka tu dah jumpa few times (she said Daddy is good looking, biar benar???), like whenever she comes back to visit her family here. Dan lebih syiok, one of my interns is actually her cousin. Super small world!! Now the cousin is in NY sambung belajar (Miss you Aliaa).
Lots of catching up to do today, mesti ni compare berat siapa lagi berat hahahahah...Layan je lah...
Pengajaran: Be good friends to your classmates, and they will be your friends forever! The satisfaction of no long-lost friendship is sangat berbaloi ya anak2...

Ready for School!

The holiday was fine, we hit the beach, played in the pool, mummy also swam macam baby paus (haha)... Sekarang suma tengah gelap terbakar, layan je lah...
Prep for school/ Umaira - baju sekolah dah, tinggal satu lagi lencana. kasut sekolah dah, stokin dah, "kiwi" kasut sekolah (donno why Daddy panggil kapur kasut tu kiwi, ikh!), tshirt and track bottom dah, beg skolah dapat advance, bulan tiga nun masa bday dia so leh pakai secara rasminya. stationaries pun setel. Tinggal nak check bottle tumbler and bekas makanan pakai jek yang beli kat Ikea ittew.
Prep for school/ Ulfa - Dah register, terbang ribanan uang. Dah dapat beg sekolah and uniforms. Ada ke principal tu ingat I am just gonna use Umaira's old school outfit, aiyor, so unfair. And, Ulfa is going to learn Mandarin for the next two years. Tapi bila pikirkan balik, kang masuk sekolah rendah tak guna plak Mandarin tu... How ek?

Berjaya potong rambut kat salun kena charge RM10! Pernah sekali tu, main terjah jek potong without asking, tup2 bil kena RM20 seorang kenit kot. Gilalah! Tak potong pendek sangat coz I still want the hair to be tied to school, rambut depan pun biar panjang.

Ulfa nampak sad je, tapi sebenarnya she loves her hair shorter. :)

Tis The Season

Bukan sebab it's Xmas tapi sebab inilah last chance to go for our family holiday before the girls start school, which is kira2 seminggu from now. Huhuuuhuhuhuhuu...And when the new calendar starts, I will be super busy with photo shoots. Like gila2 punya. But before all the craziness begin, I shall totally rest and relax this weekend.
We are going to Port Dickson!! Yeayyy!! Dah lama tak pergi situ, sebab tak jumpa hotel sesuwai. This time bawak my parents lepak Avillion Admiral Cove. I hope it's a nice place. Sebab memang nak terbongkang siang malam, sama ada tepi pool atau atas katil. Ni namanya meng-pauskan badan. Haha!

What's Up?

Tengah sangap. One of those days when you have things to do but no real motivation to actually do it. Layan blog lah jap. Dah lama pun tak hapdet.
Today masuk opis, donno why and how we were talking about lipsticks. So I showed them mine. Memang pelik tapi benar, my lipsticks will look as below lepas dah beberapa kali pakai. Bentuknya melekuk di tengah. It's my signature. Nak kata bibir tebal macam Angelina Jolie idakla kan, tapi itulahnya. Memang jadi gitu. Jadi no issues lah kalau lipstick hilang kan, leh trace punya hehehehe... Sapa plak nak curi lipstick kan?

Also, tolong Beauty Editor jadi guinea pig. Dulu we tried Juvanex reramai, kononnya utk detoks lah. I was so disciplined woooh masa tu. Memang habislah, tapi tidaklah kurus pun hehehehe... Nak kata membuang baik punya pun idaklah seperti kengkawan lain. Nak sihat punya pasal, belasah jek lah. Manalah tahu ada kawasan dalaman yang berkeladak sudah berjaya dicuci.
This time around, she got the below. Some fish collagen thingy yang katanya leh cantikkan kulit. Haaaaa... Apa lagi, jom cuba reramai! Mengikut arahannya, leh tuang terus serbuk tu dalam mulut and telan macam biasa, or bancuh ngn jus. Ikh, mana plak nak cari jus kat opis ni kan (malas nak turun speedmart la pulok!). So sudah tuang kat sudu dulu, rasa lah dulu serbuknya. Manalah tahu pahit melingau atau manis menjenging (serius tak tau apa maknanya, but you know what I mean). Ok gak rasanya, bermakna boleh layanlah. So sudah dapat dua pek setiap perisa utk ditest minggu Krismas ini. Ngeh ngeh ngeh... Kalau tak cantik jugak tak tau la kan...

Inilahnya produknya.... Layan je lah...

sick

I am home, got MC today. Ingatnya nak tidur tapi dah makan ubat, tak rasa ngantuk plak. Idung tetap tersumbat, plus it's just too noisy to sleep. Not because the kids are making much noise. Ada plak orang nak check gas bagai. Apa kes? Tau sangat nak menjual barang. Nasib baik I am home today so leh halau ngan muka annoyed. Taknaklah strangers masuk rumah, scary k! Called Daddy, dia suh call security to get rid of them. Kalau kita perlu baru panggil, napa sibuk2 nak datang jual barang. I agree.
Been so busy. December memang busy month saban tahun. What with FFF Awards nak kena help pull together and selang beberapa hari kena ngadap Xmas Party opis plak. Memang body screaming for rest. Dah kena batuk kering seminggu, ditambah pulak jadi social second hand smoker during the awards tu, memang it got worse lah. I miss my teh ais, nescafe ais apa saja yang ada ais kat belakang lah!
And most of all, I miss my kids. Dah few days balik lambat, memang tak sempurna nak mulakan hari without snuggling them to bits and pieces. Daddy tu pun miss la jugak, tapi itu senang jek nak disempurnakan...ahaks!
And highlight for Xmas party - I won the uMama Warm massager! It can't top the iPad that our office manager won but nevertheless it's not a coffee maker or some less-worthy gadget that I wont be able to use langsung. And the MJ Cucumber perfume *faints and dream of heaven* Sungguh sodap!!! Tapi Mummy masih mengharap dapat beli the MJ Daisy again. That is favourite any day.
Oklah, this is getting boooorrriiinnggg...Nak try hold up the eyes untill lunch then zzz the day away.

Breathe In, Breathe Out...

Di kesempatan ini, I would like to apologize to my children cause Mummy's been so busy with upcoming events at work. Tomorrow is the Cosmo Fun Fearless Fabs awards, and tak nyempat2 la lepas tu ada opis punya krismas parti plak dah. Kalau takat pi parti duduk makan2, senyum2, renyih2 dapat hadiah and balik sedap jugak. But noooo...we have to prepare some sort of gig for the party. And the theme that our team got this year is GLEE! (goli den!) and somehow, and very crooked-ly, we got Anita Sarawak while the rest dapat Beyonce lah, Madonna lah, Lady Gaga lah. Apa kena mengena Kak Nita with Glee ni??
Tapi takpe, we must always take new things as a challenge (ingat tu anak2), so we're cooking up something really special that would blow the hats off the CEO. Ko pepandai bagi tema pelik2 kan, u sure will get a pelik gig from us. Bring it on!!

Chillax with Photo Captions

One of those months when we need to do collective shoots for a few issues. My schedule becomes really packed, but once it's done and accomplished memang puas hatilah!

This was during an important Cosmo Cover Star campaign shoot. We shot 10 Cosmo girls and readers will get a chance to vote for the best cover pics. Nampak kasut hitam kat atas tu. The crazy shoes I bought tapi tak mampu nak pakai coz it's so tinggi! So dah jadi ala ala kasut wakaf for shoots. Whenever any of the talents takde super high heels, memang I will standby with this. Cian my Aldo.

Rapunzel! Bila masuk bulan baru, Umaira mesti tanya "bila nak November?" Coz we can't wait to watch one of the best Disney movies ever! Memang sangat best, the girls enjoyed it (Umaira nak jadi Rapunzel, Ulfa nak jadi the Queen coz she loves her green-grey eyes. Daddy tak pasal2 jadi Maximus, and Mummy? Jadi the little girls yang tolong braid rambut Rapunzel, apakah? Umar plak jadi the King tak pasal2 hehehehe...)

Gediks tak? I bought these for the upcoming FFF event. Tak pasal2 Umar buat jadi his toy phone. Sudah tentu menelefon Mummy lah tu. Haihhh...

Inilahnya the infamouse rat I have been updating on FB about. I told you it's HUGE!!! Dan akhirnya it surrendered into our trap sebab lapar rasanya. Who can say no to ikan tenggiri masin heh?
Us at POGH! Inconjunction with tok Baba and tok Mama's 34th anniversary. Lepak sini dua malam, barulah puas...

And yes, we just had to make Mama n Baba jump for the cameras kan? And they are so sporting to actually do it. Love you mama n papa... :)

The anniversary dinner at the CarouselCafe. Flowers bought by Daddy. So cun!

On the way to the pool. Motif gambar ni? Nampak tak padang sekangkang kera yang depa tengah pijak tu? That's where this company had an event here, no tent, and about the same time I took this picture. One of the hotest event I ever attended! Kalau tau depa nak jemur media, mak pakai bikini jek wahahahahaa...

We love the pool walaupun frankly, none of my kids can actually swim. That's why mereka ada bodyguard peribadi in the pool, tak lain tak bukan Daddy tersayang lah hehehehe... And tak pasal2 Daddy juga jadi life guard kat situ sebab ada budak kecik ni nyaris lemas, Daddy sempat tarik.

And oh, Umaira went to the dentist pagi semalam. Memang Mummy berdebar2 drama gitu coz for sure she's going to go thru a traumatic experience. She was excited to go sebab last time she was at a dentist, she only had a check-up. Kali ini, memang can't escape cabut EMPAT (ya, empat) of gigi susu dia yang dah reput, to make way to her gigi kekal. Orang lain kat klinik tu punyalah puji kata Umaira brave sbb nampak rilek jek masuk bilik doctor. Half way, she was already screaming and running around the room, and keluar dari situ, Daddy kena dukung. Sian baby Mummy.
On the way balik, nampak okay skit, so Mummy pun tanya "Nak gi OU tak?" Boleh dia angguk!! Bertuah betul. Untungnya cabut gigi ni, dapat izin doktor untuk makan ice cream siang dan malam, so that's what we gave her. You are indeed a brave girl, Umaira!

Taknak Grow Up Kot

I think Umaira has issues about growing up. Perangai dia dua tiga hari ni memang pelik. Bukan pelik annoying, tapi pelik kiut gitu. Since she got back from Cheras, she has been expressing how much she misses me and loves me in many different ways. Dengan ayat tu toksah kata la kan, tetiba datang peluk, tetiba datang kiss. Cakap "I will miss you Mummy" tu memang acapkali.
Ini teori Mummy sendirilah, maybe she knows, once she starts real school, things will be different (Noooo!). She will have friends, and Mummy Daddy akan jadi ala ala second place gitu (Noooo!).
Below, look what she did for me and Daddy before we left to work. Schweeeet sangat!! I love you too Umaira....


Barulah Rasa Disayangi

Poyo betul Mummy sejak kebelakangan ni. Emosi tak menentu, must be the time of month nearing soon. Tak best bila tak dapat control own feelings. Siap terpikir, kalau jumpa our annoying designer, he's so gonna get some screaming from me today. Nasib baik pakcik to MC, macam tau2 jek kalau dia cari pasal, he's so gonna get it from me wahahahahaa...
Paling poyo sekali - sah2 la anak2ku memang sayang Mummy dia. Tapi semalam, memang rasa extra disayangi especially from Umaira. She has been at tok Mama's place since Thursday, so sudah rindu gila kat Mummy and Daddy, sampai bergenang2 air mata. She really wanted to go back with us, but since tok Mama said she wants to send them back today, so it's better that she stays on. Atleast they have their Asu there to amuse them (Asu's kek batik is to die for! Today they're baking cake). Umaira macam okey with the idea. Until it's time for us to leave. Pecah abis muka sebab menahan air mata (not me, my eldest tu lah). Ya Allah, siannya baby Mummy. So, I hugged her sampai dia tertidur.
If you're wondering about Ulfa and Umar, itu dua budak memang hampeh. Tanya nak balik tak? Ulfa jawab: "Taknak, nak duduk sini one hundred..." 100 menda, I asked? "100 hours!" Ler, ingatkan nak duduk 100 days tadi, gediks betul! Umar plak, jawapannya dia taknak aje. Sukalah leh wrestling ngn tok Baba dia, kalau kat rumah sendiri, takkan nak wrestling ngan Bibik plak hehehe...
Bila tok Mama tengok perangai Umaira gitu, dia cakap sama jek perangai anak2 sulung dalam family ni, aku lah tu. Dulu, when I was around Umaira's age, my parents sent me and my cousins to Guar Chempedak for the school holidays. We would stay there for around 2 weeks to a month. Dibela oleh Mak Lang, who I considered as my second mom. When it's time to balik, memang drama abis la kan. My older cousins still make fun of me. "Ni lah orangnya yang bergayut sambil meraung kat buai depan rumah Mak Lang, taknak balik punya pasal." heheheh..at the same time, dengan Mama pun taknak lepas. How lar kan?
Those were the days, and memang tak percayalah menurun kat Umaira kan. My excuse: I am the glue of the family, I keep everyone together. Yeah right? Yeah right!

Syioknya Kemas Rumah

Oh yes, I love it when I get the time (and energy) to clean house. It's soooo satisfying. Especially these days when me and bibik don't see eye to eye. Rasanya maids ni ada "expiry" date macam makanan jugak. Mula2 tu sodap lah, suma pun pandai buat, suma pun dengar cakap, suma pun ikut selera kita. Dah lama2 tu, mulalah tunjuk belang. Mulalah jadi lemau, mulalah boleh cakap "saya sedang istirehat" bila kita call rumah nak tau apa dia tengah buat. Ada akal ke? Kadang2 it's better dia tipu cakap tengah lipat kain ke mop rumah ke, janganlah ko kata ko tengah istirehat. I don't pay you to istirehat, or burn my favourite top or mess up my cadar or lipat baju dengan cara buruk sekali or make my boy eat milo and not rice or use the berus I spared for my bathroom to cuci longkang. Like SERIOUSLY!!
Bibik is now with the kids at Mama's. Instead of my usual hibernating sessions on Saturdays, today I get to mop the house (which I truly truly love doing, percayalah!), cari balik all the missing sarung bantal and cadar etc, susun balik harta kat dapur etc. Memang puas hati dapat buat suma tu. Dengan harapan menggunung, bibik wont mess it up semula. But percayalah, that's not something I'm so hopeful about. Sigh...

Make Way for the Turtles

Anak angkat kami!! All 10 of them.


Kesimpulan - we always take things around us for granted. Sebab apa? Do you know we have a great turtle sanctuary in Cherating, Pahang? Yang bolehkan guests come and actually set free the babies, FOR FREE? Percayalah, ramai orang tak tahu. Samalah kita. I found out about this pun masa the media trip to Club Med awal tahun ni. Tu pun bila dikejutkan dengan sesi lepaskan anak penyu agar before one of the dinners. But then, I didnt actually know we can actually do that again if we go to the turtle sanctuary itself. I thought, then, it was just part of the programs that they especially made for media.
So, last weekend, when we were at Cherating, we saw the big road sign pasal turtle sanctuary ni. And it was 3 minutes away from our hotel. I thought, why not. Bawak je la anak2 ke situ, kot ada rezeki dapat tengok penyu saja pun dah kira baik.
I googled the place, and was really disappointed that they didnt have an official website. Info on the place was put on some random travel sites, but atleast it's there. And ting!! The place is open at night sampai 7.30am.
So we went there lah lepas dinner. Daddy jumpa pakcik yang jaga tempat tu, and dia bagitau acara lepaskan penyu starts at 10pm. Since it was still early, and Club Med is a forbidden area tu hang around (Turtle Sanctuary tu betul2 sebelah entrance to Club Med Cherating), so kitorang pun balik hotel layan Shout Awards dulu.
Dalam 10 lebe gitu dah sampai balik kat TS (short form ya). Tengok2 manager dia pun ada situ, and paling best, we were the only ones there! Lepas sedekah skit duit untuk "kebajikan" anak2 penyu, the manager gave us 10 ekor anak penyu agar untuk dilepaskan ke laut. But ofcourse, ada lah sesi bergambar2 gedik dengan anak penyu ketakutan tu. Dan yang paling excited sudah tentu Mummy and Daddy, barisan anakanda suma kegelian. Nak sangat bela binatang kat rumah tapi suma kaki geli, ntah apa2.
Then we were taken to the beach, unfortunately, cant take any pictures here sebab satu, it was so dark, I dont think my camera murahan can actually capture anything. And dua, memang takleh amik gambar pun sebab according to pakcik tu, the little penyus are afraid of lights.
So pelan2 kami lepaskan sekor demi sekor anak penyu tu. The experience can't be described by proper words. Simply said, for me, it felt like sending your kid to his/her first day of school - to the unknown. And to think the unknown for these penyu are getting eaten by crabs, jellyfish, birds and big fishes, it's just super scary. And we even got to witness one of the penyu kena makan ngan ketam, betul2 depan mata kami. We tried saving it but the crab was fast. One down, another 9 to go. And I pray hard they survive the open sea.
Overall, the experience was precious. The kids can't stop talking about it. We are so lucky. We are so blessed. Alhamdulillah...
So silalah ya kengkawan, kalau dah sangap sangat tak tau nak buat apa hujung2 minggu. Silalah ke Turtle Sanctuary in Cherating. Like I said, kalau nampak jek signboard Club Med, you wont miss the signboard to the place. And waktu siang, you can go to the centre tengok the older turtles which they keep for research.

Macam pakcik melawat kawasan!

One of the Club Med GOs very hands on with the information at the turtle sanctuary.

Umaira has a list of names of the turtles.




Yang bulat2 biru tu yang belum hatch lagi. Katanya, they hatch after 8pm, lepas 45 hari.




The oh so lovely weather masa kat LPT. Heart!

Torture

My maid threw away the flowers my husband gave to me for my birthday.
I am devastated.
:_ (

Saya Lebih Tenang...

Selamat Hari Raya Aidiladha from us. Love!

This is how we love Terengganu. Hehe!

Sesangatnya! It shows, I truly deserve this break, no matter how short it is. Second eid for 2010 and we're back in Kg Serada, KTganu. Memang balik kali ni, Mummy sendiri super excited. Macam rindu kat rumah arwah mak (inlaws), now taken care by the kids' Mak Nik and Ayah Nik. At least, leh lah nampak anak2 sendiri jadi super comot and I dont mind it at all. They are allowed to be comot here. Sebab they still look cute hehehehe....
When I said jiwa lebih tenang kat sini, sendiri pun terkejut sebenarnya. Pikiran kurang serabut, takde apa nak stress sangat, and I get the golden opportunity to gomoi my kids siang malam. (Gomoi Daddy tak dapat, rumah orang maaa..wahahahah)
Dan sekurang2nya the kids dapat merasa life in a kampung. Wake up to the sound of ayam jantan berkokok, or the lembu memekak (it doesnt moo here, they actually memekak sebab musim korban kan), and the latest addition is the itiks kat belakang dapur. Real bebek pendek quacking the day away. Banyak plak tu telur bebek yang Nik kutip utk dijual.
And despite no aircond, we slept soundly at nite, tetap berselimut sampai ke telinga sebab by the time Subuh, pegggghhh...menusuk tulang dinginnya. And yes, siang memang panas. Which I appreciate sebab leh mendobi sakan. I hate bringing home dirty laundry, I try to minimize as much as I can.
And the food - biarpun sekadar ikan goreng, daging singgang and sambal belacan - SODAP tak terkata!! Even the kids makan bertambah tambah, like dua tiga pinggan, seronok makan ramai2 like setiap kali 10 orang keliling 'meja' (kami makan duduk bersila di lantai ya).
I am grateful coz my kids get to experience a different kind of life. I am grateful they have the Terengganu heritage in them and the language they will never grasp (Daddy kat rumah pun cakap key-ell, how ler?), the wonderful kampung dishes and he super sweet tea they have for each meal.
Ooooh...bunyi guruh. Soon it'll rain. Another night of natural aircond. I HEART!!!

Let's Jom To School

Mummy: "Umar nak gi skolah tak?"
Umar: "Na-nak." (taknak)
Mummy: "Umar nak pergi sekolah ngn kakak Ulfa tak?"
Umar: "Solah? Nak, nak!" Sambil angguk kepala beria2. Gediks!

Over supper, us and the kids talked about 2011 school session. Umaira dah setel lah, she's going to standard 1 already (sob still!). After checking out other (cheaper) options near our place, Daddy putuskan to send Ulfa to Krista too. I like!! Financially, yes it is expensive to our pockets, but result wise - gerenti puas hati. The other kindy we checked out is half the cost of Krista but because it is relatively too new, there's no guarantee Ulfa will be as good as her kakak. So yes, Kristalah jawapannya.
As for Umar, I really really wish we could send him too, but it will be too damaging to our expenses, for now. Baby bam bam, u wait aaa u wait...
Tomorrow will be Umaira's last day in kindy. Me and Daddy are meeting up with her teacher, to check on her report card and to finally get her concert CD. Yeay!
Will try to upload her Bollywood dance here. Good nite...

Moshi Moshi Sunday

Konichiwa!! Ewah, tetiba nak menJepun kan diri, mentang2lah abg misai sudah pulang ke tanah air hehehe... Memang seronoklah bila family members kembali complete. Lega and tak perlulah lagi buat drama menitis air mata sorang2 bila tengok cerita sedih (ntah apa2 Mummy ni). Kalau Daddy ada depan mata asyik nak ajak gaduh je kan, bila separated for a week dah syahdu syahdan mengada2. heheheh...gitulah orang dah kahwin.
Thank you lah Daddy sebab beli macam2 souvenir for me and the kids. Suma pun Mummy suka, termasuklah kain sebelah lain sebelah lain yang orang Jepun buat bungkus barang macam ala2 citer Oshin tu. So cantiks! Benda2 macam tu I love to hoard. I also like the 3 tiered box with cute flower prints that I am using to put my lipsticks and mascaras. Rupa2nya I got plenty of mascaras, takyah tadah tangan kedip2 mata kat Aunty Nana dah. (Saya sedar diri bulu mata tak panjang, so right now, I love mascaras).
Acara Ahad mulia - lepak OU, jalan2 cari pasal. Took the kids to Get Crafty, again kena pujuk amik pakej yang rege RM200 per kid. Memang lebih murah berbanding ala carte for each visit. Macam tadi, each kid and craft for an hour I had to pay RM45, kalau amik pakej dapatla diskaun RM5. Untung kalau rajin pergi lah. Walaupun minah tu kata we all kategori rajin pergi tapi idaklah sebulan sekali. If I take the RM200 pakej per kid, that adds up to RM600. Sebab there's no way I am taking one pakej only, tentu2 kena amik for all three. Rabak poket mak! Plus, validity of the pakej is 6 months only. Bermakna, every month I got to send them to class. Ikkh, malasla plak nak commit eventhough it's cheaper. I'd rather opt for "bila-saya-ada-duit-lebih-saya-pergi".

uMummy & uUmar






Takde apa2, sekali sekala dapat balik rumah awal, dinner pun before 8pm... So banyaklah masa nak gediks geduks with Mummy's yoboy. Dia pun, bila takde Daddy ni kuranglah sikit eksyennya kan. Mau melayan Mummy menggomoi dia.
We played the jelir-lidah-to-the-phone-camera game. And, I'm so glad his "ugly" hair cut dah nampak less "ugly". Long story about the hair cut, but let's just say, somebody gave me flowers to apologize (jeling kat Daddy).
Today, Umaira will be in KL, enjoying her last days in kindy. Minggu depan dua hari je skolah, then we r going back to Tganu for Raya.
So begin the countdown to Umaira's first day in primary school. They grow up so fast, huwaaa!!

Kami Pula Kena Tinggal

Lepas my weekend break at Bali with my opismates/BFFs, turn Mummy plak kena tinggal kat rumah with the kenits. Daddy dapat assignment terbaik 2010 - pi Tokyo. Dari minit pertama diberitahu akan trip tu sampaila ke saat sedang taip ni, I am still so jealous of him. Peliknya, Jepun tu tak pernahlah masuk dalam list of top 5 places I want to go. Tapi kalaulah dapat pergi, pasti takkan tolak. Apatah lagi jika all expenses paid for. Aagh!!
Itu dari pandangan Utara lah yer, dari pandangan Selatan pula (apa yang merepek ni?), it's good that Daddy gets the opportunity to go. He soooo deserves it, after all the hardwork he's been doing this year. Daripada kena antar cover bencana alam, baik pi Jepun ye tak? Leh lah merasa duduk hotel harga RM1,000 semalam - CHISSS!!!!
Nasib baik juga kids lebih behave when Mummy is heading the house. Ada berani? Kata Mummy garang hehehehe... Umar plak bila dapat jumpa Mummy lepas dua malam tak sebumbung, manja satu macam. Dengan sleng omputih pelatnya nyebut "Hello mommie" tu, memang cayirrrrnya ati bondamu ini. Ada sekali tu, siap tadah pipi bagi kita cium dia. Something yang agak mustahil coming from my only boy tu.
Tapi, bila ajak tidur sekali, tiga2 dolak dalih taknak. Lebih rela tidur bilik tengah. Sabar je lah. Sometimes rasa, nyesal ajar anak2 tidur asing so early. Tapi dari sudut lain pula, I get the room all to myself! Leh baca buku jiwang asmaradana sampai waktu sesuka ati. And takyah kena tendang ngn dua kenit buas iaitu Umaira and Umar. Ulfa jek tidur macam Sleeping Beauty. Tu sebab Daddy suka peluk anakanda petite dia tu, tak ganas langsung.

Anyways, during lunch hour tadi, Daddy sudah MMS his lunch dengan ayat: "Yummy, fresh fish. Best giler! Wish u ada sini."

ermm... Nampak macam daging jek. Ikan apakah? Dibakar? Dipanggang? Makan saja ke, cecah sambal? Ada ke sambal?? hehehehe...
(update: According to aunty Nini, it's tuna, and she vows its really good. ok)

Then I MMS-ed him my lunch dengan ayat : "Huhuhuuu... Ni jek lah lunch Mummy." (sebenarnya: lunch saya lebih sodap!!!)

And last nite, baru buka the 4 mini paintings I bought for the kids' room at Ubud. Tunggu tukang lubangkan dinding balik dari negara matahari terbit untuk setelkan ini kerja.

Beautiful Bali

Sunset in Bali with Zura, Net, Izza, Nana, and Kamali

ugh! Corny tajuk but apa2 jelah. Bcoz i havent been at the beach so tak tau apa kah cantiknya bali ni. But oh, the view at Uluwatu nearing sunset was really nice (and hot). Most of the time it reminded me of the media trip to Bandung. Long drives and traffic. Quite crazy sbb Bali rained and there were many road projects n road closures so had to endure it. But my big butt couldnt bare cramping with other smaller ones, sokmo rasa cramp.
I am not complaining cuma 3 days is NOT enough!! We need atleast 2 days at the beach, full day in ubud (lovely lovely paintings!! Geram...), Seminyak pun full day (if u wanna find dresses n accessories) and a must - try the spa. Rasa mcm nak msuk suma spa yg termuncul dpn mata. Leh ke? Hehehe...
Importantly, dpt gediks2 with the cosmo team outside the opis. Boss pun leh buat tocang dua bila karaoke, gempak tak? Hehe...
Ikh, tetiba tandus idea plak. Mlm tdi rasa mcm2 nak cerita. nnti dulu yaaaa....
(tak bez hapdet guna fon ni, byk gangguan) :p

Patutlah B.U.L.A.T!!

I caught my maid giving my only son milo, like not in the form of drink, but in its original - meratah milo. Manalah anakanda ku itu tak bulat sendat! Baru umur 3 tahun dah kena pakai saiz 5 tahun. And bila den tegur, sonyap plak bibik tua ku tu. haihhh...bertuah!! Tak cakap salah, cakap lebe2 kang kecik ati plak.
And now, my son is having his lunch plak. And I know kejap2 lagi bagi susu plak.
So yeah... Resipi untuk anak bulat, anak tu sendiri kena mahu makan segala ya...
Tapi diakui, I like him bulat sebab sedap gomoi budak bulat ni. Daddy dia takde isi, pegang kejap jek dah bosan wahahahahaa...

I am just babbling, please endure.

XX Things I Remember About My Wedding Day;

1. I had 2,000 guests. Two freakin' thousand you!
2. I had the Sultan of Kedah and his brother there, and Raja Muda was a cute guy with great sense of humour. He asked Hubby what reporting is all about, Hubby told him the dog eat man story and he actually laughed.
3. My MIL (arwah now) had a minor heart attack when she menepung tawar us. I still feel bad coz I had to keep a straight face throughout. Hubby looked like he was ready to jump off the stage and abandon me at our "altar."
4. I didn't get any official photos with my best friends. Dang!!
5. They served grapes for dessert and I was worried about method of eating it. Use the fork and risk it flying to the guests?? Until I saw Raja Muda guna his fingers. Hahaha... Why was I worried again?
6. We rehearsed with the sort of "bendahara" of the Istana 3 hours before the actual reception. He was so strict, it was almost a stressful wedding, but we managed. Phew!
7. Disebabkan itu, I didnt get a chance to go home and change, had to change at the waiting room near the hall. Everything was brought over except for my jewelleries. Yup, I didn't have jewelleries on my wedding day.
8. For my wedding in Terengganu, I did my own makeup.
9. There were 15 cars sending me off to Serada. FUN!
10. We got 4 rice cookers as wedding presents. The wrappers for all our gifts went into two big bin bags. Imagine!
11. Do you know we can't say "Ya" (Yes) to a Sultan, but say "Tuanku" instead? So... "Tuanku" to you...

I Love B-yootiful Cakes!

Takde rules kan kata takleh update blog every 5 minutes? Hahaha... Adinda kecik (yg tinggi itu) baru load bday pics kat FB. I so love the cakes, especially cakes yang too pretty to be eaten. Especially when my sisters enticed me to come to the bday high-tea dengan ayat jahat "We got LVs for you..." Siut betul, dah nyaris kembang semangkuk punggung ngn dada rupa2nya atas cuppies?? Chisss...
Tapi takpe, yang penting cantiks!! Check out the sisters who made the cuppies at http://sugarrush-dessertsandmore.blogspot.com/.
And, thank you adik-adikku...

Cerita Hal Rumah Plak

Sebelum tu, saja nak note to self dan anak2 dara Mummy - you are not putting any coloured contacts on your wedding day!! It's banned! I ban it! Kennot! Seriously, you will forever regret it. No, I didn't wear any of those during my wedding, but I saw it on other brides, overwhelming lah. Unless you are invited to a thematic party, go ahead. Memang vo-ge the vass.
Okeh, meh cerita hal rumah. Today a friend decided to sell her house in this really superb area under Sime Darby project. Ya Tuhan, if I got loads of money or my pay is RM250 a day (jeling sat!) mungkin jugak berkemampuan nak own a house harga RM500K ittew. My dream house is always a double story. Kat ground floor there's one room for guest (think Mama Papa leh duduk situ, takyah panjat tangga segala kan) with its own bath. Then another room for Bibik, with her own bath. Dry wet kitchen ni I tak kisah sangat, I dont need such a big kitchen, bukan tetiap ari nak masak ala kenduri. Sekadar leh masak dinner untuk 5 beranak dah memadai. Then, bawah tangga ada bilik stor yang kemas. Tak main la macam bilik stor opis ni yang suma benda pun main humban. Semak! Ofcoz la tingkat bawah tu ada hall and dining, wajibla kan. Besar or kecik, boleh adjust punya.
Naik tingkat atas mesti ada family area cum tv area. Senanglah Mummy nak tergolek ka, mengangkang ka time tengok tv. Kalau TV utama (yg ada Astro channels) letak bawah, takleh lah nak berlenjan sangat. Sah sah tetamu datang pun akan duduk area tu kan. Huduh u ols! Ideally, I want my kids to have a room of their own. So kalau boleh tingkat atas tu kena ada 5 rooms, wahhh!!!! Yer, sebab berangan nak tambah lagi sorang dari tiga yang sedia ada ni kan... If not, the guest room below can be converted into one of the son's (clearly I want another boy) room when they are bigger. And as I said, each rooms must have its own bath. I think it's more proper that way.
Yer, itulah angan2 Mummy KALAU BANYAK DUIT LA KAN...
So today, sajalah ushar website yang ada rumah my friend ittew. Subhanallah cantiknya! And then barulah teringat "bukankah mama papa ku jua beli rumah di area tu?" aiyor, fail sebab leh lupa. Terus text bonda tanya apakah jenisnya. Selepas diberitahu terus ushar its floor plan. Huwaaaa... Cantik and bessssttt. Untungnya adindas ku yg berdua tu sebab masih dok bawah ketiak bonda = duduk serumah ngn ayahanda bonda. Dapatlah one room each with own bath. Hmmpphh...
BUT... rumah yang me and hubby beli pun tak kuranglah hebatnya. Dengan harga amat within our budget, and importantly with red bricks (takyah pikir nak cat luar rumah kaler benda, like I cat pun), it is ideal for us. Sementara anak2 kecik ketot lagi ni, kira oklah tu. Kot ada rejeki lebih 10 tahun lagi, leh lah beli kat Denai Alam, chewah!! Berangan...

Beginilah kekdahnya floor plan rumah kitorang. Kereta boleh masuk dua sebab takde tiang tengah.
Ni kat tingkat atas, ada lah jugak ruang sekangkang kera utk family area.


Ni floor plan rumah parents ku tahun depan. oh-so-cantik!!!!

More Flowers Request - Answered!!

When I asked for more flowers earlier, tak sangka plak dimakbulkan. And like icing to cake, dapat dinner plak. Tambah ceri kurang kalori, dapat 4-5 waiters plak nyanyi happy birthday lagik. I never expected birthdays can be elaborated as such. And tak tahu napa plak Daddy sanggup go all out for my birthday this year.
Yesterday, he and the kids picked me up from work, took me to BSC. We chilled at Chili's, somehow makanan kat situ, walaupun I ordered the same thing, tasted way better than the one in OU. Tak pernah2 lah licin sepinggan tu, and kids had two plates of mac&cheese, gila lazat! Even the brownie with icecream (oh so sinful) sangat sodap!! Perut dah kenyang macam ke hapa pun masih leh sumbat.
Then oh, the lovely flowers. Memang berbunga-bunga jiwa bila dapat flowers. What can I say, I am a softie ahaks! Tip to Daddy; nampak macam Mummy majuk jek silalah persembahkan bunga, malam tu mesti lebih pemberian kasih sayangnya huahuahauaaaa..
*drumming fingers* Bilalah itu Aini Liyana nak email itu pictures of the cuppies that Aunty Malyn ordered for me. Sungguh best dapat cuppies oh so pretty, oh so nice. Will upload it here once I get them, and that may take time. Pics from Universal Studios trip pun masih pending. Haiihh...

Something So Cute. Love!


Silalah ignore the mouse pad kat belakang tu ek, enter-frame plak! Ni kad from my children. Sempat lagi paw tok mama and baba when they were in Cheras. But it made Mummy smile super senget. Suka suka!! And dalam banyak2 kad (ada dua jek pun), hat ni lah pi memandai letak umur Mummy, mesti Aunty Malyn punya keje!!!!!!

And I wrote this to my friends...

"Oh sesuatu yang aku rasa kiut. Ajis ngah datang jumpa kitorang (me n family, my sisters buat celebration kat delicious for me and mom) kat BV2 sabtu malam tu. Dia bawak this huge jambangan bunga ros. Memang besar yang scary punya. Tapi dia dok malu2 nak bagi kat aku. Jenis malu yang aku rasa nak tampar sebab gila gedik dia buat malu2 kucing. Bayangkan pak misai gitu buat malu2, OMG sungguh gediks!! Rupa2nya dia malu nak bagi sebab bagi dia jambangan tu tak cantik. Pagi sebelum pi Umno dia pi Floristika kat sebelah his opis tempah the flowers. Kata nak amik before 8pm. Belakang, when he went back depa tak buat, bole? So staff kat situ dah malu alah, staff bangla mana ntah yang tolong buatkan. Expert buat susunan bunga tu dah balik rupanya. Bila aku tengok balik memang “tak sempurna” lah sebab takde kapas air pun kat batang bunga tu. Tapi the whole thing I tot was cute hehehehe…"

s.e.n.y.u.m!


I Shall Be Happy

After writing yesterday's post, I was like, everything's too good to be true! Tapi Alhamdulillah, syukur sesangat coz my birthday was pleasant.
Petang semalam, me and hubby were still talking about Japan. Tak semena-mena Mummy keluarkan the dark blue long-sleeve dress bought in Uniqlo Singapore, during our recent trip. Memang it was supposed to be the best sample/reference for Daddy when he goes to the store of origin in Tokyo. Belakang, I sudah perasan something out of real ordinary on the dress. IT HAS SETERIKA MARK!!!! Like a 20 sen size hole kat depan-bawah. Memang terkedu habis.
1. Saya baru pakai baju tu SEKALI SAJA!
2. Baju tu material t-shirt tebal, KENAPA PERLU DIGOSOK in the first place?????
Oh Bibik....
So yes, Mummy meraung for the next half hour. I wasn't angry or super-pissed like my usual self, but I was just frustrated and sad. Tak tau nak cerita macam mana, tapi sedih ya rabb. Macam mati kucing. I cried all the way to dinner, untill Daddy kata he will ban our maid from ironing any of our clothes. And after I said, her gaji perlu dipotong. Kejam kah? I don't think so, sebab saya tak pernah potong gaji any of our maids (former) walaupun acapkali buat keje macam bodoh, macam kita tak pernah ajar. So there's always a first time kan?
I pernah tegur Bibik sebab tak ikut my way of doing things, like hello, tu rumah aku, kena ikut my rules lah. And dia melawan dengan alasan yang memang takleh diterima. Bila I said, no, she has to follow what I said, dia merajuk. Cakap, "Puan tak pernah tahu perasaan kena marah." Like helloooooooooo... Ko ingat aku makan gaji aku tak pernah kena marah kat pejabat ker?? Ko ingat aku masuk pejabat duduk nganga berilek2 ker?? Itulah maid zaman sekarang, nak kena layan bebaik sebab dia tolong jaga rumah and anak2 kita. Tapi bila ditegur, tak leh terima. Macam kita saja nak sakitkan ati dia. Padahal, kalau everything is fine, memang I will keep quiet jek. Takkan cakap apa2, sebab takde benda nak dicakap, sebab semuanya okay. Sekali sekala ditegur, dah nak meradang. How lar????
So yes, my birthday started all so fine, ended in complete disaster. Sekian.
Daddy - I want more flowers please! :)

Happy Birthday Mummy!

Hehe...sendiri punya besday, sendiri wish. Takpe, once u kids know how to "write" like your parents, silalah.
I am having a great weekend. Yes, my birthday is the whole weekend sebab semalam (Sabtu), aunty Malyn and asu Nano arranged a birthday hi-tea at Delicious Bangsar Village II with Mama and Papa. Daddy tak dapat join sebab tak abis2 lagi perhimpunan agung u*no ittew. Thank you for the oh-so-lovely cuppies by SugarRush. Patutlah kata ada LV, got sugar replica of the bags rupanya. Haha!! If it were the real thing, memang nak kena pelangkong. I want the MBMJ Hobo bag jek hehehehe...
Malam tadi budak2 eksport ke Cheras, dah lama depa tak pi sana pun. So Mummy Daddy leh lah qada' apa yang patut, ahaks! Berangan lah nak pi rendek mana2 tengah malam kan. Tapi by 1am dah krohkroh, hampehs.
But we woke up early, to a lovely lovely rainy morning. Went for breakfast with Neight, Roy and Idris Rumi (he's a boy, he's a boy!). Tenchu for the lovely roti canai cecah kuah sardin, sodappppp!!! Minta Daddy bawak lepak Pavilion or Sunway, sudahnya ke OU jugak. Haihh... Tak bosan2 ngn OU tu, layan je lah. I bought myself some lovely stuff and books, suka suki!
I think later today, nak ajak Daddy berHokano, in preparation to his trip to Tokyo. Saya sudah sediakan list Uniqlo mesti beli, walaupun its first store akan dibuka di sini Nov 4 ini. Donch care, nak jugak. Itu sebabnya best bfast ngn Neight n Roy, they have family kat sana, so sudah berArigato lah tadi.
What have I learned today? Urm... I am quite surprised that I am getting less demanding at birthdays. Dah tua pun, tak kuasa nak merajuk gedik. Layan perasaan kaluuu, memang akan ruin sendiri punya ari tua. So udah2lah tu. I used to tell friends if u want to get things on ur birthday, kena terus terang kat spouse and "demand" for it. But this year, I have to add on - YOU urself must learn to make it a lovely day. Gift or no gift, u can still be happy. Nak jugak besday present kalau, belilah utk diri sendiri. Tetap puas hati...
So yes, here's to a great 33 years!! :))

Block, Blocked, Road Block - pffth!

Break kejap. Tengah buat story penting for the mag, tapi tetiba macam stuck plak. Usually bila interviews done tak lebih sehari memang sepatutnya fresh from the oven. Laju jek nak "muntahkan" semua. Not that the celebrity interviewed for cover ni (Ya, I write cover stories for Cosmo) is a boring girl, tapi ntah. Macam terhegeh2 nak naip plak. Alasan!!
Maaaybe, ada gangguan baru ari ni. Dapat headphone gempak from the celeb's management, dok dengar lagu plak so agak hilang kosentrasi hehe... Adakah saya sudah mula gagal untuk multitask? Jeng jeng jeng...
Meraban plak tentang anak2 - Umar said the cutest thing two nights ago. Dia dok heret MAS punya eco bag yang penuh dengan barang masak2 kakak dia punya. Ulfa plak masa tu dok berdiri depan tv, terlopong tengok apa ntah. Umar nak lalu takleh. Dengan penuh firmnya dia sebut "A-me,me." Berkali2 sebut! Kakak dia yang memang petah lagi clear bercakap tu haram tak paham la kan. Mummy pun kompius jap. Rupa2nya dia sebut "excuse me". Aiyorrrrr... Oklah, maybe to you it's nothing, but to me, kiyooootttnnyaaaa!!! Dengan bam bamnya, dengan dok heret beg berat macam nyonya kutip botol. Eee...geram!!
Travel update terbaru: Daddy is going to Jepun untuk a press trip with Honda. I am soooo jealoussss!! Tengok itinerarynya lagilah mak menghangit dalam kuah cemburu kan. Dah ler pi like 4 days before Mummy's all-girls-one-guy trip to Bali. Kita nak show-off dapat berjalan2 ngn friends, tengok2 dia plak berjalan lagi jauh and lagi gempak. Takleh jadi ni!! Memang senarai pesanan bakal mencanak la ye Daddy. Silalah dapatkannya di sana..hehehe... and especially kalau birthday Mummy lusa ni Daddy wish dengan tangan kosongkan. Sorry naik lori, I want things from Tokyo!!!!!!
Ok, now can sambung tulis untuk gaji.

Irmy Umaira Graduates Krista Kindy (The Video)

video

Irmy Umaira Graduates Krista Kindy

While the full album is being uploaded to FB, here's the story with Umaira's day at her Krista's Concert & Graduation. Woke up before 7am, mandi - tie hair half sambil makan breakfast - makan ubat (baru last nite doc bagi antibiotics, shheesh!!) - gel all baby hair - makeup - check coloured nails (done sebelum tidur semalam) - tunggu Daddy bangun - kejut Daddy bangun - bebel kat Daddy sebab bangun then buat lalalala - amik gambar kat depan umah sementara tunggu Daddy tukar baju - and finally, Daddy antar Umaira pi sekolah. Mummy di rumah, doa yang amat mintak Umaira tak demam kat sekolah and while she rehearse for the last time at FRIM.

Memang plan asal nak sampai FRIM awal, so that this time, we get to amik seats kat depan. Parking was challenging! Sampai2 tengok pintu Audi tutup, so we waited with a few parents. And we were just wondering pasai pa tak ramai parents datang? Tak datang mendanya! Depa dah masuk rupanya!! Haiihh... So memang tak dapat duduk depan, we sat sama row dengan videographer. Nasib baik the seats were stadium like, so everybody got a fair view. Hall tu agak kecik la compared to last year's hall in KBU. Apatah lagi ramai plak bawak atuk nenek suma datang kan. Leh faham lah sebab siapa tak sayang cucu kot, and all the kids were super cute!!

Umaira's You and Me performance came half way thru the concert. Before that, she danced infront untuk Opening Act and for the Hindi dance pun ala ala lead jugaklah. And sebab she's in the graduating class, nampaklah tinggi kan hehehe... Overall, memang performances suma berjaya menaikkan bulu roma Mummy hehe. I was the only other Mom yang gila nak bersorak and grooved to the number. Lantakla kan, saya datang to have fun! Daddy pun takleh kata apa, dulu tengah ngandung Umaira, dlm 7 bulan gitu kami pi tengok school band competition kat stadium bkt jalil pun Mummy galak bersorak. Lagi plak my former school (SMK Sultanah Asma) menang besar. Ngandung tak ngandung, ku tetap jerit sakan. Suka suka!!

Walaupun Umaira missed 3 days of school and final, crucial practises in school but she rocked her dance! Bagus and syabas. Mummy and Daddy are very very very proud of you.

The graduates!
Umaira before leaving to school for full dress rehearsal.

The K2 Dolphins.

The Opening Act.

Beginning of You and Me performance.

It was a looooong song, Hindi kan... Amik ko! But I like...

Alea Alyssa, Irmy Umaira and Alisha.
Copyright @ My U!niverse | Floral Day theme designed by SimplyWP | Bloggerized by GirlyBlogger